ANDA TELAH SAMPAI KE LAMAN SEJARAH YANG UNGGUL DAN HEBAT. UAR-UARKANLAH BAHAWA ANDA TELAH MEMBACA ARTIKEL ATAU MENONTON VIDEO DI SINI

Wednesday, September 25, 2013

Majlis Pelancaran Buku AIR MATA RAJA di Singapura

Teks SEJARAH MELAYU terbukti sekali lagi sebagai karya sastera Melayu yang agung! Lebih 400 tahun setelah dihasilkan pada 1612, teks klasik ini terus menjadi inspirasi kepada generasi kini, walaupun yang bukan dalam bidang kesusasteraan. Contohnya ialah novel AIR MATA RAJA yang ditulis oleh Shaharudin Haji Ali dan Norzailina Nordin dan diterbitkan oleh DBP, KL (2011). Prof Shaharudin yang terlatih dalam bidang undang-undang, sementara Puan Norzailina pula dalam bidang kulinari.Kedua-dua penulis ini telah mengambil masa lebih kurang 3 tahun untuk menyiapkan novel setebal 963 halaman, yang mengesan peristiwa sejarah yang dialami oleh Datuk Paduka Bendahara Raja Tun Seri Lanang ketika menulis Sejarah Melayu. Puan Norzalina juga telah mencipta resepi makanan diraja berdasarkan penelitian makanan yang disajikan untuk Raja Sang Nila Utama atau Sri Tri Buana dan Raja Ahmad bin Sultan Mahmud Shah (1488-1511) dan Sultan Alauddin Riayat Shah (1597-1615) dan mencipta resepi. Buku ini mahu “menyuntik semangat … Ia lambang sebuah perjuangan yang menjanjikan sesuatu yang belum pasti.” (Kulit buku) dan telah dilancarkan oleh Encik Hawazi Daipi di Restoran Mamanda dalam suasana istana yang menarik, diisi dengan persembahan seni oleh para pelajar dari Politeknik Republik petang tadi, 20 Sept 2013. Para hadirin teruja oleh sentuhan sejarah, menikmati enak santapan juadah diraja dalam suasana seni budaya. Tahniah kepada kedua-dua penulis dan Mamanda kerana menganjurkan majlis pelancaran buku yang indah dan bermakna ini di bangunan bersejarah.

~ Kata-kata Prof Madya Dr Hadijah Rahmat di Majlis Pelancaran Buku AIR MATA RAJA di Mamanda, Singapura.
~ Foto ehsan : http://johorkaki.blogspot.sg/2013/09/best-singapore-food-mamanda-restaurant.html

0 comments:

Post a Comment