Manakala dalam
perenggan di bawah, ternyatalah hidangan yang biasa bagi Sultan Ahmad Syah
(yang berbuat negeri di Kopak) dan Sultan Mansur Syah (yang diam di Bentan)
adalah hayam sup (sup ayam) , nasi
kunyit dan minyak sapi. Peristiwa dalam Sejarah
Melayu ini berlaku sekitar 1512 iaitu sebelum Sultan Mahmud Syah menitahkan
agar puteranya Sultan Ahmad Syah dibunuh kerana tiada menghormati pegawai yang
lebih tua dan pembesar.
“…Apabila orang muda-muda itu
makan di dalam, hayam sup dan nasi kunyit dan minyak sapi, maka segala pegawai
dan orang besar-besar pun datang mengadap Sultan Ahmad. Maka kata segala orang
muda itu, “Mana nasi kunyit tadi, di mana reja hayam sup yang kita makan tadi?”
Halaman
214, asal 168
Hayam Sup (Sup Ayam) yang mungkin dibuat
menggunakan bahan asas. Lazimnya, hayam yang
hidup liar di dalam hutan disembelih untuk dibuat sup. Untuk santapan keluarga
Diraja, kemungkinan besar hayam dipelihara
di dalam reban beberapa puluh (atau ratus) banyaknya dan dibiar membiak untuk
dijadikan lauk bila-bila diperlukan.
Inilah resipinya, mungkin juga ditambah rempah ratus yang
mudah diperolehi ketika itu, seperti kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga
lawang, buah pelaga, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.
Inilah resipinya:
Sup Hayam
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
Air untuk merebus
5 hirisan halia
5 hirisan lengkuas
2 batang serai, dititik
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1.
Jerang semua bahan sehingga mendidih.
2.
Perlahankan api dan renihkan sehingga ayam empuk.
3.
Hidangkan panas-panas.
* Keledek atau keladi mungkin dimasukkan untuk
menambah kepekatan sup.
Pada asasnya, nasi kunyit bermaksud nasi yang ditanak
dengan kunyit. Warnanya kuning keemasan. Di sesetengah tempat di Tanah Melayu
sekarang, nasi kunyit adalah istilah
untuk Pulut Kuning yang lazimnya disediakan dalam majlis-majlis keramaian
seperti Cukur Jambul, pernikahan dan lain-lain lagi.
Di bawah diperturunkan resipinya:
Nasi
Kunyit
Bahan-bahan:
3 cawan beras, dibersihkan
5 cawan air
1 cm kunyit, ditumbuk
Cara membuat:
1.
Campurkan kunyit dengan air, tapiskan ke dalam periuk.
2.
Masukkan beras dan jerang di atas api sederhana.
3.
Bila air nasi kering, perlahankan api dan tutup periuk.
4.
Biar 10 minit sebelum diangkat dan disajikan.
Minyak
sapi merupakan lemak daripada susu lembu (sapi)
yang bersifat lebih jernih atau cair. Istilah Bahasa
Inggeris adalah clarified
butter. Minyak sapi dipercayai mula dibuat di India . Ia digunakan sebagai bahan
tambahan makanan atau bahan perisa makanan untuk masakan orang India dan juga
orang Mesir.
Kini minyak sapi boleh dibuat dengan merenihkan mentega tanpa garam atau
unsalted butter. Ia dimasak atas api
perlahan sehingga berbuih dan keladak ‘protin’ mendap ke bawah. Kemudian cecair
lemak susu dituang perlahan-lahan dan dibiarkan beku pada suhu bilik.
Minyak
sapi yang dibuat dengan susu lembu lebih menyihatkan daripada susu kerbau.
Minyak sapi kerbau lebih putih. Sementara minyak sapi lembu lebih kekuningan.
Ia bukan hanya digunakan sebagai lemak dalam masakan. Ia juga sebagai bahan
asas perubatan kuno India
yang dikenali sebagai Ayurveda.
Untuk
membuatnya:
Minyak Sapi
(daripada susu segar)
Bahan-bahan:
2 liter susu lembu
Cara membuat:
1.
Letak susu
dalam bekas bertutup.
2.
Peram susu
selama 4 hingga 5 hari di tempat gelap.
3.
Tuangkan ke
dalam bekas dan kacau selama 30 minit.
4.
Bila pepejal
susu kelihatan, cedukkan ke dalam periuk*.
5.
Masak di atas
api sehingga mendidih.
6.
Ketepikan dari
api dan simpan sehingga diperlukan.
*Boleh juga ditapiskan dengan kain kasa atau muslin.
Minyak Sapi
(daripada krim
susu)
Bahan-bahan:
1 liter krim susu (diperolehi setelah susu didihkan dan diperam selama beberapa hari)
1 sudu besar dadih, susu masam atau yoghurt asli
Cara membuat:
1. Campurkan
krim susu dengan dadih, kacau rata.
2. Tutup
dan biarkan selama 12 jam atau semalaman.
3. Goncang bekas selama 30 minit atau sehingga pepejal
terasing daripada susu.
4. Jerang pepejal atas api perlahan selama 40 minit supaya
airnya keluar.
5. Tapiskan ke dalam bekas plastik dan simpan pada suhu bilik.
**Petikan di atas adalah sebahagian rencana yang muncul di dalam majalah Dewan Sastera
0 comments:
Post a Comment