ANDA TELAH SAMPAI KE LAMAN SEJARAH YANG UNGGUL DAN HEBAT. UAR-UARKANLAH BAHAWA ANDA TELAH MEMBACA ARTIKEL ATAU MENONTON VIDEO DI SINI

Sunday, August 21, 2011

NASI AYAM HAINAN

Bahan Nasi

400 g beras biasa } basuh & sejat

200 g beras wangi}

50 g lemak ayam (jika suka)

2 camb air

2 cm halia } diketuk

2 ulas bawang putih }

950 ml air

1 kiub stok ayam

Daun salad, timun, tomato



Bahan Sup

2-3 liter air

3 cm halia } diketuk

4 ulas bawang putih }

1 camt garam

1 ekor ayam

Hirisan daun sup



Bahan Sos

10 biji cili merah, dibuang biji

2 cm halia

3 ulas bawang putih

2 camb sos cili

1-2 camb jus lemon/limau nipis

40 ml air rebusan ayam

Garam, gula secukupnya



Bahan Kicap

3 camb sos tiram

2 camb kicap manis

1 camb sos plam

60 ml air rebusan ayam

Garam, gula secukupnya



1. Masak lemak ayam dan air di dalam kuali di atas api perlahan. Biar mendidih hingga lemak ayam terbit. Masukkan halia dan bawang putih, goreng dalam minyak ayam hingga kekuningan. Keluarkan lemak tadi, bubuh beras dan garam. Kacau 2 minit. Ubah ke dalam periuk elektrik. Tuangkan air dan masak seperti biasa.

2. Untuk sup. Jerang air, halia, bawang putih dan garam hingga mendidih. Perlahankan api, masukkan ayam. Masak selama 15 minit. Padamkan api dan tutup periuk. Biar selama 25 minit. Keluarkan ayam, rendam dalam air biasa selama 5 minit. Angkat dan sejatkan.

3. Renihkan sup tadi sehingga tinggal separuh. Campurkan dengan daun sup. Untuk sos. Kisar semua bahan hingga sebati. Untuk kicap. Campurkan dan kacau rata-rata. Potong ayam, sajikan dengan nasi, salad, tomato dan timun serta sup, sos dan kicap.



1 comment:

  1. memang suka Nasi Ayam Hainan, should try those yg belum mencuba lagi.
    Thanks Kak Zai

    Anak Jati Melaka

    ReplyDelete