ANDA TELAH SAMPAI KE LAMAN SEJARAH YANG UNGGUL DAN HEBAT. UAR-UARKANLAH BAHAWA ANDA TELAH MEMBACA ARTIKEL ATAU MENONTON VIDEO DI SINI

Wednesday, November 11, 2009

WARISAN NEGARA

Berikut senarai 'bahan-bahan' warisan negara kita dan wajar kita ketahui supaya ia tidak hilang ditelan zaman. Pelbagai usaha memupuk semula aspek kesenian dan kebudayaan serta memperkenalkan resepi warisan diperkenalkan terutama di majlis atau keraian melibatkan pelancong asing. Dengan adanya usaha pihak Jabatan Warisan, khususnya, Rajamenangis mengharapkan semoga kita lebih prihatin dan mempertahankan ia demi kedaulatan bangsa dan negara.

WARISAN TIDAK KETARA
Makanan

Nasi Lemak
* Nasi Ayam * Nasi Kunyit (Pulut Kuning) * Nasi Tumpang * Nasi Kerabu * Nasi Dagang * Nasi Himpit * Nasi Goreng Kampung * Nasi Ulam * Ketupat * Lemang * Pulut Kukus Periuk Kera * Mee Mamak * Laksa * Mee Kari * Char Kuay Teow Pulau Pinang * Laksa Johor * Mee Siam * Bubur Pedas Sarawak * Bubur As-Sura * Bubur Sum-Sum * Bubur Kacang Hijau * Sagu Gula Melaka * Kuih Bingka Ubi

Rendang * Serunding * Ayam Percik * Manok Pansoh * Masak Asam Pedas * Gulai Tempoyak Ikan Patin * Ikan Bakar * Ikan Panggang Tanah Liat * Gulai Lemak Umbut * Gulai Lemak Cili Padi * Gulai Asam Rom * Kari Kepala Ikan * Kurma Daging / Ayam * Pajeri * Masak Ikan dan Pisang Dalam Buluh * Yong Tau Foo * Daging Dendeng * Ayam Panggang * Botok-Botok Ikan * Sambal Tumis * Chilli Crab

Teh Tarik * Cendol * Air Batu Campur (ABC) * Air Kelapa * Air Selasih * Hinava / Umai * Pekasam * Tempoyak * Otak-Otak * Sambal Belacan * Cencaluk * Sambal Gesek Ikan Bilis * Sate @ Satay * Yee Sang * Sata * Telur Pindang * Kerabu Mangga Muda * Acar

Kuih Keria * Kuih Koci * Akok * Kuih Seri Muka * Kuih Cara * Kuih Bingka * Kuih Bakul * Kuih Bulan * Kuih Cincin * Kuih Bakar * Kuih Sepit * Apam Balik * Pisang Goreng * Keropok * Opok-Opok * Karipap * Buah Melaka @ Ondeh-Ondeh * Lempeng * Bahulu * Dodol * Lempuk Durian * Wajik * Seri Kaya * Halwa * Agar-Agar * Pulut Panggang * Tapai * Masalodeh * Putu Mayam * Maruku * Roti Jala * Roti Canai * Tosai * Penderam * Kuih Lopis * Laddu * Ubi Kayu

KESENIAN DAN KEBUDAYAAN
Boria * Tarian Zapin * Gamelan * Tarian Bhangra – Kaum Sikh * Tarian Bharata Natyam – Kaum India * Gendang Dua Puluh Empat Perayaan (Gendang Cina) * Dikir Barat * Pantun Melayu * Syair * Karya Pendeta Za’aba * Tulisan Jawi * Hikayat Munshi Abdullah * Wau Malaysia * Congkak * Gasing * Hikayat Malim Deman * Hikayat Merong Mahawangsa

1 comment:

  1. Betul laa.
    Memang kena cari asal usul makanan tu..dan juga amalan lama kita. Tak kan tiada buku dalam hal ini?

    Rima

    ReplyDelete