Bahan-bahan:
1 kg daging – rebus, potong nipis & tumbuk nipis
1 cawan kicap manis
12-15 tangkai cili kering – rendam, kisar
200 ml Santan M&S
¼ cawan air asam jawa
Minyak
Garam, gula
Bahan Tumis:
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
Bahan kisar:
2 labu bawang besar } kisar (a)
2 ulas bawang putih }
3 cm halia }
3 cm lengkuas } kisar (b)
4 batang serai }
Cara membuat:
1. Perap daging dengan kicap selama 4 jam.
2. Goreng daging dalam minyak panas hingga separuh garing. Angkat.
3. Panaskan ½ cawan minyak, tumis bahan tumis dan bahan kisar (a).
4. Bila wangi, masukkan bahan kisar (b).
5. Masak hingga terbit bau, campurkan cili kisar.
6. Bila cili masak, masukkan santan, garam, gula, kicap (perap), air asam jawa dan daging.
7. Masak hingga pekat kemudian angkat.
0 comments:
Post a Comment