Bahan-bahan
4 keping tauhu (taufupok)
100 gm taugeh, dibuang ekor
1/2 biji timun
1/2 biji sengkuang
garam secukupnya
2 camb bijan, disangai
50 gm kacang tanah, disangai & tumbuk
Bahan Sos
3 camb pes cili
1 ulas bawang putih, ditumbuk
2 camb gula merah
1 camb gula pasir
2 camb air asam jawa
30 ml sos plam
30 ml sos Hoisin
50 ml sos cili
500 ml air
Cara-cara
1.
Bakar atau gril tauhu
hingga keperangan.
2.
Celur taugeh dalam air
panas. Toskan dan letak dalam pinggan.
3.
Racik sengkuang dan timun
kecil seperti mancis.
4.
Masak bahan sos hingga
mendidih. Perlahankan api, renihkan dan kacau sekali-sekala.
5.
Bila kuah sos pekat, masukkan
bijan. Angkat dan biar sejuk.
6.
Potong atau gunting
bahagian tepi tauhu.
7.
Sumbatkan campuran taugeh,
timun dan sengkuang.
8.
Sudukan sos di atasnya.
Kemudian taburkan kacang.
0 comments:
Post a Comment