ANDA TELAH SAMPAI KE LAMAN SEJARAH YANG UNGGUL DAN HEBAT. UAR-UARKANLAH BAHAWA ANDA TELAH MEMBACA ARTIKEL ATAU MENONTON VIDEO DI SINI

Saturday, August 11, 2012

Tauhu Bakar


Bahan-bahan

4 keping tauhu (taufupok)
100 gm taugeh, dibuang ekor
1/2 biji timun
1/2 biji sengkuang
garam secukupnya
2 camb bijan, disangai
50 gm kacang tanah, disangai & tumbuk

Bahan Sos
3 camb pes cili
1 ulas bawang putih, ditumbuk
2 camb gula merah
1 camb gula pasir
2 camb air asam jawa
30 ml sos plam
30 ml sos Hoisin
50 ml sos cili
500 ml air

 

Cara-cara

1.      Bakar atau gril tauhu hingga keperangan.
2.      Celur taugeh dalam air panas. Toskan dan letak dalam pinggan.
3.      Racik sengkuang dan timun kecil seperti mancis.
4.      Masak bahan sos hingga mendidih. Perlahankan api, renihkan dan kacau sekali-sekala.
5.      Bila kuah sos pekat, masukkan bijan. Angkat dan biar sejuk.
6.      Potong atau gunting bahagian tepi tauhu.
7.      Sumbatkan campuran taugeh, timun dan sengkuang.
8.      Sudukan sos di atasnya. Kemudian taburkan kacang.



0 comments:

Post a Comment