ANDA TELAH SAMPAI KE LAMAN SEJARAH YANG UNGGUL DAN HEBAT. UAR-UARKANLAH BAHAWA ANDA TELAH MEMBACA ARTIKEL ATAU MENONTON VIDEO DI SINI

Sunday, August 14, 2011

Selera Ramadan : Ikan Terubuk Nyonya

1 ekor ikan terubuk sedang

jus 2 biji limau nipis

2 helai daun limau purut – dihiris halus

2-3 sudu besar minyak



Bahan Kisar:

6 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

1 batang serai

1 sudu teh serbuk kunyit



Bahan Sos (dikisar):

4 biji cili merah

2 ulas bawang putih

1 sudu teh kicap cair

1 sudu besar kicap manis

jus 2 biji limau nipis

1-2 sudu teh gula



Cara membuat:

1. Belah belakang ikan dan buangkan perutnya. Biar sisiknya. Bersih dan lapkan dengan kitchen towel.

2. Perap ikan bersama daun limau purut dan bahan kisar selama 2 jam.

3. Panggang di atas daun pisang sambil direnjiskan dengan minyak.

4. Bila masak, sajikan dengan sosnya.



foto : xeantech.com

0 comments:

Post a Comment