1 liter aiskrim (perisa ikut suka)
250-280 gm serbuk/reja kek
160-180 gm serbuk roti
Minyak masak
1 batang lidi
Bahan salut
125 g tepung gandum
155 ml susu segar
155 ml air
3 biji putih telur
Cara membuatnya:
1. Ambil aiskrim menggunakan scoop aiskrim. Bungkus setiap satu dengan kertas aluminium. Turunkan suhu peti pembeku ke tahap paling minima. Letak bungkusan aiskrim di dalam peti pembeku. Biar selama 12 jam.
2. Buka bungkusan aiskrim, salut dengan reja kek. Bungkus dengan kertas aluminium semula.Biar selama 12 jam. Satukan tepung, air dan susu hingga sebati. Pukul putih telur hingga kental, kaupbalikkan ke dalam adunan tepung.
3. Biar adunan tepung di dalam peti sejuk selama 45-60 min. Buka bungkusan aluminium dari aiskrim semula. Cucuk dengan lidi sate dan celupkan bebola di dalam tepung salut.
4. Golek di dalam serbuk roti. Bungkus kemas dan letak semula di dalam peti pembeku selama 3-4 jam. Panaskan minyak, kemudian goreng 2 atau 3 biji bebola hingga keemasan. Sajikan segera.
ermmm nampak sedapnya kak....
ReplyDeletennti nak cuba gak laaa :)
brapa kali masuk peti ais daaaa...
ReplyDeletetempoh membuatnya makan masa 2 hari ek..?