Bahan Nasi
400 g beras biasa } basuh & sejat
200 g beras wangi}
50 g lemak ayam (jika suka)
2 camb air
2 cm halia } diketuk
2 ulas bawang putih }
950 ml air
1 kiub stok ayam
Daun salad, timun, tomato
Bahan Sup
2-3 liter air
3 cm halia } diketuk
4 ulas bawang putih }
1 camt garam
1 ekor ayam
Hirisan daun sup
Bahan Sos
10 biji cili merah, dibuang biji
2 cm halia
3 ulas bawang putih
2 camb sos cili
1-2 camb jus lemon/limau nipis
40 ml air rebusan ayam
Garam, gula secukupnya
Bahan Kicap
3 camb sos tiram
2 camb kicap manis
1 camb sos plam
60 ml air rebusan ayam
Garam, gula secukupnya
1. Masak lemak ayam dan air di dalam kuali di atas api perlahan. Biar mendidih hingga lemak ayam terbit. Masukkan halia dan bawang putih, goreng dalam minyak ayam hingga kekuningan. Keluarkan lemak tadi, bubuh beras dan garam. Kacau 2 minit. Ubah ke dalam periuk elektrik. Tuangkan air dan masak seperti biasa.
2. Untuk sup. Jerang air, halia, bawang putih dan garam hingga mendidih. Perlahankan api, masukkan ayam. Masak selama 15 minit. Padamkan api dan tutup periuk. Biar selama 25 minit. Keluarkan ayam, rendam dalam air biasa selama 5 minit. Angkat dan sejatkan.
3. Renihkan sup tadi sehingga tinggal separuh. Campurkan dengan daun sup. Untuk sos. Kisar semua bahan hingga sebati. Untuk kicap. Campurkan dan kacau rata-rata. Potong ayam, sajikan dengan nasi, salad, tomato dan timun serta sup, sos dan kicap.
memang suka Nasi Ayam Hainan, should try those yg belum mencuba lagi.
ReplyDeleteThanks Kak Zai
Anak Jati Melaka