1 paket
Perencah Lada Hitam SERI-AJI
600ml air
3 sudu
besar minyak
1 labu bawang
besar
4 ulas bawang
putih
60ml puri
tomato
1 sudu teh
herba campuran
Sedikit
garam, gula
1 sudu besar stok ayam
500 gm bebola
daging
Bahan
pemekat (campur)
60ml air
1 sudu
besar tepung jagung
Cara
membuat
1.
Larutkan
Perencah Lada Hitam SERI-AJI dengan 200 ml air. Ketepikan.
2.
Panaskan
minyak, tumis bawang besar hingga keperangan.
3.
Masukkan
bawang putih, kacau 1-2 minit.
4.
Tuangkan
baki air, puri tomato, herba campuran, garam dan stok ayam.
5.
Bila
mendidih, masukkan bebola daging dan tutup periuk.
6.
Renihkan
hingga daging masak. Masukkan Perencah Lada Hitam SERI-AJI,
gula dan bahan
pemekat.
* Sedap
dimakan dengan kentang lecek (mashed potatoes) atau pasta.
0 comments:
Post a Comment