ANDA TELAH SAMPAI KE LAMAN SEJARAH YANG UNGGUL DAN HEBAT. UAR-UARKANLAH BAHAWA ANDA TELAH MEMBACA ARTIKEL ATAU MENONTON VIDEO DI SINI

Tuesday, July 24, 2012

pasta bebola daging blackpepper


1 paket Perencah Lada Hitam SERI-AJI
600ml air
3 sudu besar minyak
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
60ml puri tomato
1 sudu teh herba campuran
Sedikit garam, gula                            
1 sudu besar stok ayam
500 gm bebola daging

Bahan pemekat (campur)
60ml air
1 sudu besar tepung jagung

Cara membuat
1.      Larutkan Perencah Lada Hitam SERI-AJI dengan 200 ml air. Ketepikan.
2.      Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga keperangan.
3.      Masukkan bawang putih, kacau 1-2 minit.
4.      Tuangkan baki air, puri tomato, herba campuran, garam dan stok ayam.  
5.      Bila mendidih, masukkan bebola daging dan tutup periuk.
6.      Renihkan hingga daging masak. Masukkan Perencah Lada Hitam SERI-AJI, gula dan bahan pemekat.

* Sedap dimakan dengan kentang lecek (mashed potatoes) atau pasta.

0 comments:

Post a Comment