1 paket Perencah Masak
Merah SERI-AJI®
60ml minyak
1 sudu teh halia tumbuk
1 sudu teh bawang putih
tumbuk
1 biji tomato, dibuang
kulit, dicincang
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar rempah kari
400-450 ml air
1½ sudu besar stok ayam
Sedikit garam
Air (ikut sukatan diberi di
bawah)
500gm beras Basmathi,
direndam 20 minit
1 sudu besar puri tomato
Bahan A
1 labu bawang besar, didadu
2 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara membuat
1. Perap kambing dengan Perencah Masak Merah SERI-AJI® selama 30 minit.
1. Perap kambing dengan Perencah Masak Merah SERI-AJI® selama 30 minit.
2. Panaskan minyak, tumis A
hingga wangi. Masukkan halia dan bawang putih. Kacau 1 minit.
3. Bubuh pula campuran
kambing. Masak hingga berubah warna.
4. Bubuh tomato, rempah
kari dan air.
5. Bila mendidih,
perlahankan api dan tutup periuk.
6. Biar hingga kambing
empuk kemudian masukkan stok ayam dan garam.
7. Padamkan api, keluarkan
kuah ke dalam bekas penyukat. Tambah air menjadi 900 ml.
8. Tuangkan ke dalam periuk
nasi elektrik, masukkan beras dan puri tomato.
9. Masak hingga air kering,
letak kambing tadi di atasnya dan tanak seperti biasa.
0 comments:
Post a Comment